Font de can Tona

Inici / Les Fonts / Font de can Tona

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

Font de can Tona

Font aïllada situada al costat de la carretera C-25 per la banda de ponent, envoltada de camps i a pocs metres al nord de la Teuleria de can Tona. Consta d’un edifici de planta rectangular, amb la coberta de pedra plana i organitzat en un sol nivell. Presenta obertures rectangulars, amb els emmarcaments bastits amb maons. El portal d’accés, orientat a migdia, està tancat amb una portella de ferro gravada amb la data 1931. Està bastit amb pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada en filades. Al seu costat hi ha un pou de captació d’aigua format per una petita construcció de planta quadrada, amb la coberta d’una sola vessant i els paraments arrebossats. Està tancat amb una portella de fusta, orientada a ponent.

L’aigua d’aquesta font és la mateixa que la de la font de Colldepalou (o Font Vella), en l’actualitat perduda. Aquesta aigua era recollida en un safareig i anava a parar a la torrentera de la Font Vella. Un dels pous de captació portava la data 1936. Des de fa molt temps, l’aigua de la font fou canalitzada cap al Seminari de Vic. La propietat de la font està en mans de tres propietaris.

 

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!