Escales del Foquers

Inici / Llocs d’interès / Escales del Foquers

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

Escales del Foquers

Les escales dels Foquers són més de 300 graons de pedra irregulars, amb un desnivell de gairebé 50m, que formen part del camí que uneix Tavèrnoles i Folgueroles, un punt singular d’atractiu paisatgístic. Son la resta d’unes antigues escales que s’utilitzaven per poder anar fins a la font del Foquers al costat de la masia del mateix nom en el municipi de Tavèrnoles. El primer tram fins al serrat, és bastant llarg, uns 45m amb una gran pendent.Presenta aproximadament 286 esglaons i és el més antic. El segon tram és més curt, surt de la casa del foquers i baixa fins a la font. Presenta aproximadament 31 esglaons. Fou construït poc temps després que l’anterior, per facilitar l’accés a la font, al safareig i a la bassa.

La obra fou iniciativa de l’antic jutge de Pau de Tavèrnoles, Pere Verdaguer, al adonar-se’n de la perillositat de la pendent d’aquest tram del camí de Folgueroles a Tavèrnoles, quan un dia després d’unes intenses pluges, hi va caure el rector de Folgueroles al passar-hi. Fou construïda pels veïns del Xuclà.

El rector, en agraïment, va convidar a un bon dinar als col·laboradors, una cassola d’arròs amb conill que va cuinar la Mercè Codina, la dona d’en Pere Verdaguer.

Al capdamunt del camí trobem unes antigues restes del que havia set una petita pedrera de les tantes que trobem a Folgueroles, poble de picapedres. I possiblement utilitzaven aquestes escales per portar aigua i fins i tot podrien ser d’on sortissin aquests esglaons per facilitar el camí.

Actualment, a les escales del Foquers es celebra anualment la cursa Crono-escales del Foquers

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!