La creu del Francès

Like: 132 Gràcies per votar!

Creu de pedra situada a peu de carrer, integrada dins de la tanca que delimita la parcel·la i assentada damunt d’una plataforma rectangular arrebossada. Està formada per un basament motllurat de planta rectangular, damunt del que s’assenta un fust troncopiramidal d’uns dos metres i mig d’alçada, rematat amb un capitell decorat amb motius florals i coronat amb una creu llatina amb els extrems lobulats. La cara frontal, orientada a ponent, presenta la següent inscripció gravada: “EN MEMORIA DE JOSEP PARES I JOAN GODAYOL MORS PER ELS FRANCESSOS LANY 1809 EREGIT EL 28 DE MARÇ 1910 RECONSTRUIT EL–14-9-1948”. El basament també compta amb una inscripció gravada, tot i que de difícil lectura: “JOSEP PARES .Y LLUSA BENEIUL”. 

questa creu fou erigida l’any 1910 en commemoració de la mort dels cosins Parés de la Ricardera l’any 1809, a mans de les tropes franceses. Originàriament, les famílies dels difunts erigiren aquesta creu en el mateix lloc on foren assassinats, a la zona de les eres, al costat del camí de Folgueroles a Tavèrnoles, on hi ha l’actual camp de futbol del municipi. Tot i això, la creu fou traslladada en diverses ocasions, fins a situar-la en el seu emplaçament actual. Durant la guerra Civil espanyola (1936-1939), la creu fou escapçada i l’any 1948 fou reconstruïda per la mateixa família. Cal indicar que, segons la bibliografia consultada, l’anterior creu commemorativa era de fusta. 

Narració:

L'any 1809, durant el conflicte bèl·lic de la guerra del Francès i amb l'arribada de les tropes napoleòniques a Folgueroles, dues famílies emparentades de la Ricardera (els de can Parés i els de can Lluçà, els homes de les quals eren cosins germans) dediciren marxar de la població ben aprovisionats i amagar-se a la bauma de Torrents, camuflada entre la vegetació de la baga de Torrents, i situada prop de la font de Forquers i de la font de la Reineta, d'on podien obtenir aigua fàcilment per a la seva subsistència. Tot i que portaren els suficients queviures per passar una temporada fora, ningú va pensar a agafar la sal. Així que els dos cosins tornaren a Folgueroles a buscar-la. Quan ja tornaven cap a la bauma, foren detinguts per dos soldats francesos a l'era on batien els habitants del carrer Nou (actual camp de futbol). Foren detinguts i torturats amb la mateixa sal que portaven (els anaren posant sal al nas i a la boca de mica en mica), fins que moriren ofegats. La creu fou erigida posteriorment per les famílies dels cosins, en el mateix lloc on ocorrogué el fatal succés.Comparteix:


Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa.
Esperem rebre les teves aportacions!