Jaciment paleontològic del Masdencoll

Like: 134 Gràcies per votar!

Jaciment paleontològic documentat a partir de la troballa d’unes restes fòssils situades al camí del Masdencoll, prop de la bassa i de la masia del mateix nom. Es practicà una excavació d’urgència orientada a la documentació i recuperació de les restes, donat que es tracta d'un lloc transitat per vehicles i les restes corrien un greu perill de degradació i desaparició. El treballs consistiren en l’excavació de les restes fòssils mitjançant l’ús de medis mecànics i amb l’aplicació de consolidant reversible. Les restes documentades es corresponien amb la costella d’una vaca marina o sireni (o dugong), parent llunyà dels elefants. L’os es va localitzar a les margues procedents del sediment marí profund, un ambient on segurament aquest sireni no tenia el seu hàbitat. A mode d’hipòtesi es podria indicar que l’animal va morir restant a la deriva, mentre d’altres organismes marins s’alimentaven del seu cos en descomposició i l’animal s’anava desmembrant i dispersant les seves restes a mar obert. En aquest sentit es ben documentada la presència de fòssils procedents d’un antic mar a bona part del terme municipal de Folgueroles. De manera preeliminar, i a falta de l’estudi definitiu de les restes documentades, es podria indicar que presenten una cronologia establerta dins de l’era geològica del Cenozoic, en concret dins del període del Paleogen, a l’època de l’Eocè mitjà i dins de l’estatge faunístic del Lutecià (entre 47,8 i 41,2 milions d’anys). 

L’any 2020, en uns treballs de creació de sortides naturalistes per l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, en Jordi Vilà i l’Íngrid Soriguera, membres del Grup de Naturalistes d’Osona, van localitzar les restes en el traçat del camí. L’1 d’octubre del mateix any es van iniciar els tràmits per dur a terme una intervenció d’urgència amb el Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 9 de novembre de 2020, des dels Serveis Territorials de la Catalunya Central, s’emet una resolució autoritzant la realització d’una intervenció paleontològica al camí del Masdencoll, sota la direcció tècnica del sr. Jordi Vilà Vinyet, entre l’11 i el 13 de novembre del mateix any.


Comparteix:


Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa.
Esperem rebre les teves aportacions!