Alzines Sureres

Inici / Llocs d’interès / Alzines Sureres

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

Alzines Sureres

Petit bosc situat dins del nucli urbà, en el camí de la Roca. Està format per una quarantena d’exemplars d’alzines sureres, arbre mediterrani adaptat als sòls àcids i pobres en nutrients, la característica identificativa més important del qual és la seva escorça rugosa i gruixuda de la que se n’extreu el suro. Hi ha exemplars de totes mides, donat que alguns són centenaris i d’altres es corresponen amb plançons plantats en els darrers temps. No es tracta d’un arbre autòcton de la zona. De fet, aquest conjunt és el més important que hi ha a la Plana de Vic.

És força probable que aquest bosc d’alzines sureres fos plantat al segle XVIII pels propietaris del mas la Sala, en uns terrenys de la seva propietat. La seva intenció era generar ingressos extres mitjançant l’explotació del suro que proporcionaven aquests exemplars. L’any 2014, degut a unes fortes ventades, un dels exemplars més antics va caure i va arrossegar també un dels plançons que havien estat plantats anys enrere. El conjunt s’inclou en la ruta verdagueriana i compta amb un monument dedicat al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer.

En aquest lloc s’hi troba l’escultura d’acer inoxidable situada damunt d’una peanya assentada en una plataforma de pedra. Està formada per un gran llibre obert amb les pàgines en blanc, sostingut amb un faristol. A la cara frontal de la peanya hi ha una placa rectangular d’acer inoxidable gravada amb la següent inscripció: “La poesia és un aucell del cel que fa sovint volades a la terra / JACINT VERDAGUER, maig 1896 / A JACINT VERDAGUER I SANTALÓ 1845-1902 / 1995 / 150è Aniversari del seu naixement / Folgueroles-Vil·lajoana, Barcelona”. Es tracta d’una clara al·legoria de la poesia, inspirada en els dos primers versos del poema Què és la poesia? que Jacint Verdaguer va escriure l’any 1896. En un dels laterals de la peanya hi ha una altra placa de les mateixes característiques gravada amb el títol de l’escultura “ALBULA V” i el nom del seu creador “Pablo Palazuelo”.

Aquesta escultura, obra del pintor i escultor Pablo Palazuelo (un dels més importants representants de l’abstracció geomètrica), fou inaugurada el 17 de maig de l’any 1995, en el marc de la Festa Verdaguer i en motiu del 150è aniversari del naixement del poeta folguerolenc Jacint Verdaguer. A l’acte hi assistiren el mateix escultor, l’alcalde de Barcelona Pasqual Maragall, mossèn Josep Maria Ballarín i diverses autoritats locals i comarcals. La presència de l’alcalde de Barcelona a l’acte queda justificada pel fet que, en el mes de juny del mateix any, es va inaugurar una escultura bessona a la masia Vil·la Joana de Vallvidrera (Barcelona), lloc de defunció del poeta.

La ciutat de Barcelona s’agermanà amb el poble de Folgueroles i s’instal·là una escultura igual a Vil·la Joana (Vallvidrera).

 

Què és la poesia?

La poesia és un aucell del cel
que fa sovint volades a la terra,
per vessar una gota de consol
en lo cor trist dels desterrats fills d’Eva.

Los fa record del paradís perdut
on jugava l’amor amb la innocència,
i els ne fa somniar un de millor
en lo verger florit de les estrelles.

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!