Pedrera d'en Bartrol

Inici / Les Pedreres / Pedrera d’en Bartrol

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

Pedrera d’en Bartrol

Altres noms relacionats amb l’element: pedrera del Godaiol.

Explotació geològica de gran extensió situada al marge de llevant del camí, a pocs metres de distància del mas del Godaiol. Presenta una planta lleugerament ovalada i conserva una petita construcció de planta rectangular bastida amb pedra i situada a l’extrem de tramuntana de l’explotació. S’hi extreuen blocs de pedra blava amb tècniques modernes. Geològicament parlant, el terme de Folgueroles presenta una unitat molt homogènia i compacta de gres de gra fi i mitjà format durant el període de l’Eocè. Aquest material presenta unes tonalitats de color groguenc, verdós i blavós, i es caracteritza per la seva ductilitat i facilitat amb la que es pot treballar. Aquests trets fan que sigui un material molt apreciat per a la construcció i el modelatge d’obres artístiques .

És una de les grans explotacions documentades a Folgueroles, inclosa dins del patrimoni del mas Serrabou de Tavèrnoles. En el municipi de Folgueroles existeix una llarga tradició d’explotació de la pedra. L’extracció i el treball de la pedra ha estat un dels oficis més arrelats al terme, sobretot entre els segles XIX i XX, arribant a ser la segona activitat econòmica del municipi després de l’agricultura. Les colles de picapedrers tallaven els blocs de pedra amb barrines i els treballaven fent-ne lloses, carreus o grava. Les extraccions de més bona qualitat s’utilitzaven per a la creació d’escultures i relleus. La coneguda pedra rossa de Folgueroles s’exportà des dels inicis a tot el país i també fora d’ell. En l’actualitat, el paisatge del terme és compost per diferents pedreres, majoritàriament en desús, algunes lligades històricament a les masies existents en el territori.

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!