Pedrera del Passavant

Inici / Les Pedreres / Pedrera del Passavant

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

Pedrera del Passavant

Antiga explotació geològica situada a la banda de migdia de la urbanització de la Roca, en el barri del Passavant. De fet, les cases que constitueixen aquest nucli estan construïdes al voltant de la pedrera i integren la pròpia roca de la zona com a part de l’estructura arquitectònica. Al seu costat s’observa l’emplaçament d’on extreïen gran part de la pedra. Geològicament parlant, el terme de Folgueroles presenta una unitat molt homogènia i compacta de gres de gra fi i mitjà format durant el període de l’Eocè. Aquest material presenta unes tonalitats de color groguenc, verdós i blavós, i es caracteritza per la seva ductilitat i facilitat amb la que es pot treballar. Aquests trets fan que sigui un material molt apreciat per a la construcció i el modelatge d’obres artístiques. La pedra extreta d’aquesta pedrera fou utilitzada en diverses construccions, com per exemple en la restauració del campanar de l’església de Moià, en el xalet Sobrevia de Seva, en les lloses de la vorera del carrer de Gurb de Vic…

En el municipi de Folgueroles existeix una llarga tradició d’explotació de la pedra. L’extracció i el treball de la pedra ha estat un dels oficis més arrelats al terme, sobretot entre els segles XIX i XX, arribant a ser la segona activitat econòmica del municipi després de l’agricultura. Les colles de picapedrers tallaven els blocs de pedra amb barrines i els treballaven fent-ne lloses, carreus o grava. Les extraccions de més bona qualitat s’utilitzaven per a la creació d’escultures i relleus. La coneguda pedra rossa de Folgueroles s’exportà des dels inicis a tot el país i també fora d’ell. En l’actualitat, el paisatge del terme és compost per diferents pedreres, majoritàriament en desús, algunes lligades històricament a les masies existents en el territori. 

Text: https://patrimonicultural.diba.cat

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!