La creu del Francès

Inici / Llocs d’interès / La creu del Francès

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

La creu del Francès

Creu de pedra situada a peu de carrer, integrada dins de la tanca que delimita la parcel·la i assentada damunt d’una plataforma rectangular arrebossada. Està formada per un basament motllurat de planta rectangular, damunt del que s’assenta un fust tronco-piramidal d’uns dos metres i mig d’alçada, rematat amb un capitell decorat amb motius florals i coronat amb una creu llatina amb els extrems lobulats. La cara frontal, orientada a ponent, presenta la següent inscripció gravada: “EN MEMÒRIA DE JOSEP PARES I JOAN GODAYOL MORS PER ELS FRANCESSOS LANY 1809 EREGIT EL 28 DE MARÇ 1910 RECONSTRUIT EL–14-9-1948”. El basament també compta amb una inscripció gravada, tot i que de difícil lectura: “JOSEP PARES Y LLUSA ‘BENEIUL?¿’ o ‘ME FECIT’”. 

Aquesta creu fou erigida l’any 1910 en commemoració de la mort dels cosins Parés de la Ricardera l’any 1809, a mans de les tropes franceses. Originàriament, les famílies dels difunts erigiren aquesta creu en el mateix lloc on foren assassinats, a la zona de les eres, al costat del camí de Folgueroles a Tavèrnoles, on hi ha l’actual camp de futbol del municipi. Tot i això, la creu fou traslladada en diverses ocasions, fins a situar-la en el seu emplaçament actual. Durant la guerra Civil espanyola (1936-1939), la creu fou escapçada i l’any 1948 fou reconstruïda per la mateixa família. Cal indicar que, segons la bibliografia consultada, l’anterior creu commemorativa era de fusta. 

Narració:

L’any 1809, durant el conflicte bèl·lic de la guerra del Francès i amb l’arribada de les tropes napoleòniques a Folgueroles, dues famílies emparentades de la Ricardera (els de can Parés i els de can Lluçà, els homes de les quals eren cosins germans) decidiren marxar de la població ben aprovisionats i amagar-se a la bauma de Torrents, camuflada entre la vegetació de la baga de Torrents, i situada prop de la font de Forquers i de la font de la Reineta, d’on podien obtenir aigua fàcilment per a la seva subsistència. Tot i que portaren els suficients queviures per passar una temporada fora, ningú va pensar a agafar la sal. Així que els dos cosins tornaren a Folgueroles a buscar-la. Quan ja tornaven cap a la bauma, foren detinguts per dos soldats francesos a l’era on batien els habitants del carrer Nou (actual camp de futbol). Foren detinguts i torturats amb la mateixa sal que portaven (els anaren posant sal al nas i a la boca de mica en mica), fins que moriren ofegats. La creu fou erigida posteriorment per les famílies dels cosins, en el mateix lloc on ocorregué el fatal succés.

 

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!