El poble de Folgueroles

Història i Situació

El municipi de Folgueroles, amb una àrea de 10,99 km² i situat a l’extrem est de la plana de Vic a la comarca d’Osona (Barcelona), presenta una rica història i una ubicació privilegiada. Amb una altitud de 552 metres i envoltat pels termes de Tavèrnoles al nord, Gurb al nord-oest, Sant Sadurní d’Osormort i Vilanova de Sau a l’est, Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta al sud, i a tan sols 5 km de Vic, el municipi també es troba a 37 km de Ripoll, 60 km de Girona i 75 km de Barcelona.

Les arrels històriques de Folgueroles es remunten al període calcolític o eneolític (2100 – 1500 aC.), també conegut com a edat de bronze inicial. Al turó de St. Jordi, s’ubica el dolmen de Puigseslloses, un sepulcre megalític que data d’èpoques prehistòriques. Al costat d’aquest sepulcre megalític, el 1477 s’hi va edificar la capella de Sant Jordi, reformada i ampliada el 1833.

Del període protohistòric, destaquen les restes del poblat fortificat del Casol de Puigcastellet, construït i habitat pels ausetans (poble ibèric) durant el segle III aC. Situat als primers turons que marquen el límit entre la Plana i les Guilleries, el casol presenta una muralla de 64 metres de llargada i 3 d’amplada construïda en pedra seca, amb una torre quadrangular adossada.

Folgueroles va ser repoblat durant l’alta edat mitjana al voltant de l’església de Sta. Maria, documentada des del 967. Al segle XV, es va constituir com una petita batllia i quadra autònoma. El nucli del poble es va formar a partir de la fi del segle XVI dins de la sagrera, i al segle XVIII es van crear els barris de la Ricardera, el Passavant i el carrer de la Font.

Mossèn Cinto Verdaguer (1845-1902), fill il·lustre de Folgueroles, va ser poeta i avantguardista del catalanisme. La seva presència es respira arreu del poble i del seu entorn a través de làpides amb fragments de poesies, monuments com el pedró, la casa-museu, el jardí del poeta situat a la Damunt, i els monòlits que marquen la ruta verdagueriana.

L’activitat principal dels habitants sempre ha estat relacionada amb les tasques agrícoles. Durant l’edat moderna i fins el segle XIX, aquesta estava complementada per indústria tèxtil, rural i domèstica. També destaca, per la seva importància i difusió, l’ofici de picapedrer sorgit arran de les abundants pedreres de gres tou, material molt apreciat en la construcció per la seva docilitat i emprat en bona part dels edificis i escultures de la comarca.

El Nom de Folgueroles

El nom “Folgueroles” es deriva de “Falguera,” fent referència a una zona de boscos de falgueres. Tot i que el nom oficial manté el radical antic (Folg-), en la pronúncia local és més habitual sentir dir “fugaróles” (oït a Vic, Casac.1920), una pronúncia que també es troba en “Fogars”. Versions antigues del nom com “Felgeirolas” (898 i 908), “Felcarioles” (899), “Feleceroles” (915), “Felgaroles” (930), “Felgarolis” (1067), “Folguerolis,-roles” (S.XII), “Ste.Marie de Folgeroles”, “Falgeroles” (principis S.XIII), “Folguiroles” (1330) i “Folgaroles” (1359) il·lustren l’evolució històrica del toponímia.

Geografia i història natural

Folgueroles és un petit poble amb un paisatge ric i variat, allunyat del soroll urbà.

Cantó de Ponent Pel cantó de ponent, el terreny suau està esquitxat de masies com Pou de Vida, el Prat, el Raurell, Puigsec, Palou, Puigseslloses, Focs, el Pou, el Godayol i la Sala. Alguns petits turons com Puigseslloses i St. Jordi ofereixen vistes impressionants.

Cantó de Llevant Pel cantó de llevant, el relleu és abrupte amb barrancs i fondalades on discorren torrents com els de Folgueroles, Lledoner, de Pi i les Vall. La zona és pràcticament deshabitada, amb vegetació com pins pinyers, boixos, arboços i ginestars.

Bosc d’Alzina Muntanyenca Les latituds mitjanes estan dominades per un bosc d’alzina muntanyenca, esquitxat de rouredes, avellanoses, tremolades i vernedes. Amb un clima submediterrani continental, les temperatures oscil·len entre els 3ºC a l’hivern i els 35ºC a l’estiu.

Pluviositat La pluviositat segueix un règim típic de país mediterrani, amb una mitjana anual de 650 a 700 mm. Les dites populars il·lustren la relació entre els vents de llevant i les boires.

Llocs d'interès

Descobreix els racons amb les seva història del poble de Folgueroles.

Les fonts

Folgueroles, un poble de fonts, descobreix el recull de les que es coneixen, coneix on son i com son, amb el seu estat.

Les masies

Recull de les principals masies del poble per homenejar la pagesia i la seva història

Les pedreres

Poble de picapedrers, descobreix les pedreres existents i desaparegudes per recordar aquest ofici.