El Fadrí de Muntanya

Inici / Llocs d’interès / El Fadrí de Muntanya

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

El Fadrí de Muntanya

Escultura erigida en honor al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer i Santaló, situada al jardí de can Dachs. Es tracta d’una figura del poeta feta en ferro forjat i assentada damunt d’una peanya quadrada de formigó. Presenta la imatge d’un Verdaguer adult, però juvenil al mateix temps, vestit amb la indumentària festiva dels pagesos amb barretina, americana i espardenyes de set vetes. De fet, l’escultura va vestida de la mateixa manera en que Verdaguer va anar a recollir el premi als Jocs Florals de Barcelona l’any 1877.

Aquesta escultura és obra del ferrer Joan Sala i Godaiol, conegut a Folgueroles com el “Ferrer Sala”. Fou inaugurada el dia 1 de gener de l’any 2002, en commemoració del centenari de la seva mort. El procés de creació de l’obra va durar, aproximadament, uns deu anys. Inicialment, el ferrer Sala va crear el cap amb fang, per després acabar-lo amb ferro. Per a l’execució del rostre es va inspirar en el bitllet de 500 pessetes dedicat a Jacint Verdaguer. L’esquelet interior de l’escultura és de tub i està coberta amb la roba que porta. Per a la realització de l’americana es va inspirar en l’americana que havia portat en el seu casament i per realitzar les mans va utilitzar les mans d’un folguerolenc que li va fer de model.

 

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!