Pedrera de la font del Glaç

Inici / Les Pedreres / Pedrera de la font del Glaç

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

Pedrera de la font del Glaç o d’en Manela

Explotació geològica de gran extensió situada a la banda de migdia de la carretera N-141d, sota el pla de les Cabres.

Presenta una planta allargassada i s’hi extreien grans blocs de pedra blava. Encara es poden observar les marques dels forats de barrina que utilitzaven per trencar la pedra.

Geològicament parlant, el terme de Folgueroles presenta una unitat molt homogènia i compacta de gres de gra fi i mitjà format durant el període de l’Eocè. Aquest material presenta unes tonalitats de color groguenc, verdós i blavós, i es caracteritza per la seva ductilitat i facilitat amb la que es pot treballar. Aquests trets fan que sigui un material molt apreciat per a la construcció i el modelatge d’obres artístiques.

 Va ser la primera pedrera legalitzada del municipi, amb el número 1944, i va estar en funcionament fins a principis del segle XXI. Està situada en terrenys que són propietat del mas la Sala. En el municipi de Folgueroles existeix una llarga tradició d’explotació de la pedra.

L’extracció i el treball de la pedra ha estat un dels oficis més arrelats al terme, sobretot entre els segles XIX i XX, arribant a ser la segona activitat econòmica del municipi després de l’agricultura. Les colles de picapedrers tallaven els blocs de pedra amb barrines i els treballaven fent-ne lloses, carreus o grava. Les extraccions de més bona qualitat s’utilitzaven per a la creació d’escultures i relleus.

La coneguda pedra rossa de Folgueroles s’exportà des dels inicis a tot el país i també fora d’ell. En l’actualitat, el paisatge del terme és compost per diferents pedreres, majoritàriament en desús, algunes lligades històricament a les masies existents en el territori.

 

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!