Jaciment paleontològic del Masdencoll

Inici / Llocs d’interès / Jaciment paleontològic del Masdencoll

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

Jaciment paleontològic del Masdencoll

Tipus de Jaciment: Marí

Cronologia: Cenozoic Terciari Paleògen Eocè Mitjà Lutecià (47,8 – 41,2 milions d’anys)

Descripció:

El Jaciment Paleontològic del Masdencoll es troba situat al camí del Masdencoll, prop de la bassa i de la masia del mateix nom, a la banda de llevant del nucli urbà de Folgueroles, a la vessant de migdia del Puigtinyós. Aquest jaciment es va documentar a partir de la troballa de restes fòssils durant uns treballs de creació de sortides naturalistes per l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, realitzats per membres del Grup de Naturalistes d’Osona, en Jordi Vilà i l’Íngrid Soriguera, l’any 2020.

Les restes fòssils corresponen a la costella d’una vaca marina o sireni (dugong), un parent llunyà dels elefants. L’os es va trobar en margues procedents del sediment marí profund, un ambient on segurament aquest sireni no tenia el seu hàbitat natural. Es planteja la hipòtesi que l’animal va morir i va quedar a la deriva, mentre altres organismes marins s’alimentaven del seu cos en descomposició, dispersant les seves restes a mar obert. Aquesta situació és ben documentada per la presència de fòssils procedents d’un antic mar en bona part del terme municipal de Folgueroles.

Emplaçament:

El jaciment es troba a la banda de llevant del nucli urbà de Folgueroles, a la vessant de migdia del Puigtinyós, prop de la bassa del Masdencoll. Està situat a una altitud de 614 metres sobre el nivell del mar (m.s.n.m).

Intervencions:

El 1 d’octubre de 2020 es van iniciar els tràmits per dur a terme una intervenció d’urgència amb el Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 9 de novembre de 2020, els Serveis Territorials de la Catalunya Central van emetre una resolució autoritzant la intervenció paleontològica al camí del Masdencoll, sota la direcció tècnica del sr. Jordi Vilà Vinyet. La intervenció es va dur a terme entre l’11 i el 13 de novembre del mateix any, amb l’ús de medis mecànics i l’aplicació de consolidant reversible per a l’excavació i conservació de les restes.

Observacions:

Els materials recuperats del jaciment estan dipositats i conservats per al seu estudi posterior. Aquest jaciment, com molts altres a la comarca d’Osona, proporciona una valuosa informació sobre l’antiga fauna marina que habitava la regió durant el Cenozoic.

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!