Bauma de la Riteta o de Torrents

Inici / Llocs d’interès / Bauma de la Riteta o de Torrents

T'agrada?

Geolocalització

Galeria

Bauma de la Riteta o de Torrents

La bauma de la Riteta o de Torrents es troba sota un gran bloc de pedra, a la baga de Torrents, en un indret amagat i emboscat. Per accedir-hi, cal pujar per un corriol que es pren des del sender PRC-40, quan passa a la vora de la masia de Foquers.
Es tracta d’una bauma de grans dimensions, uns 20 m de llargada per uns 7-8 m d’amplada aproximadament, que ha estat habitada i ocupada com a refugi temporal, en diverses ocasions, al llarg del temps.
La seva proximitat a les fonts de Foquers i de Torrents han propiciat aquesta ocupació, per la facilitat de provisió d’aigua.

L’any 1809, a la balma de Torrents, es van refugiar dues famílies de Folgueroles, fugint del pas de les tropes franceses, durant la Guerra del Francès.
Al arribar a la balma, es van adonar que s’havien descuidat la sal i, en Josep Parés i Joan Godayol, van tornar a casa a buscar-la.
De camí de tornada a la balma, carregats amb la sal, es van topar amb uns soldats francesos a la zona de l’Era Nova, a l’actual camp de futbol de Folgueroles, que els van assassinar ofegant-los amb la sal que duien.
En memòria a les víctimes, es va erigir la Creu del Francès, a Folgueroles, que duu la següent inscripció: “En memòria de Josep Parés i Joan Godayol. Morts pels francesos l’any 1809. Erigit el 28 de març de 1910. Reconstruït el 11-9-1948”.
A mitjans del segle passat, la balma fou novament habitada per la Riteta i la seva família. Eren captaires i demanaven caritat a les cases de la zona.

Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa. Esperem rebre les teves aportacions!